Φανταστικό φαγητό !!!! Μελιτζάνες Μέση Ανατολής

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Μια υπέροχη συνταγή από τη Μέση Ανατολή για υπέροχες μελιτζάνες με σάλτσα με ντοματίνια, αρωματικά και κουκουνάρια. Μια φημισμένη συνταγή για τη νοστιμιά της από το Μαρακές, πόλη του Μαρόκου

Υλικά συνταγής

1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε φέτες 1 εκ.
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 4 κ.σ. επιπλέον
95 γρ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.γ. κρόκος Κοζάνης/Σαφράν
250 ml (1 φλ. τσαγιού) λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. πάπρικα
200 γρ. πομοντόρια κομμένα στα 3-4 ή ντοματίνια κομμένα στη μέση
250 γρ. ντοματίνια με τα τσαμπιά τους
40 γρ. καβουρδισμένα κουκουνάρια καβουρδισμένα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Τις πασπαλίζετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε με τα χέρια σας. Τις περιχύνετε με άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε και πάλι καλά με τα χέρια σας. Ρίχνετε και το πελτέ ντομάτας και πάντα με τα χέρια σας “τρίβετε” τις μελιτζάνες με τον πελτέ μέχρι να καλυφθούν καλά.

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε, σε 3 παρτίδες, σταδιακά, τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν. Ανά διαστήματα ρίχνετε από 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν, μέχρι να τελειώσει το 1/2 φλ. λάδι. Μεταφέρετε τις τηγανισμένες φέτες σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Εν τω μεταξύ, βάζετε σε ένα μπολ το κρασί και το σαφράν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι και 1 κ.γ. αλάτι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 4 λ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κύμινο τη πάπρικα και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ ακόμα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτετε στο τηγάνι τα κομμένα πομοντόρια ή ντοματίνια, ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη, ανακατεύετε, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 8-10 λ μέχρι να μαλακώσουν καλά οι ντομάτες. Ρίχνετε το μείγμα κρασιού σαφράν, προσθέτετε τα ντοματίνια με τα τσαμπιά τους, αλατοπιπερώνετε [μετά από δοκιμή], σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε μέχρι να γίνουν καλά οι ντομάτες.

Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα με τα ντοματίνια τη κατεβάζετε από τη φωτιά και περιχύνετε στις μελιτζάνες που έχετε τοποθετήσει σε πιατέλα. Πασπαλίζετε από πάνω με το κουκουνάρι που έχετε καβουρδίσει σε καυτό τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία για 1-2 λ ανακατεύοντας να μη καούν [απλώς να βγάλουν το άρωμά τους] και σερβίρετε. Απολαύστε τη σαν ορεκτικό ή σαλάτα ή συνοδευτικό με το κυρίως ψητό σας κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
Share on :
 
Copyright © 2016 Newsweek.gr