Άλλο ένα μαγικό γλυκάκι τόσο στην παρασκευή του όσο και στη γεύση του!
Η τούρτα καραμέλα καλύπτει όλα τα γούστα και είναι μια συνταγή αρκετά εύκολη, εσείς πάλι αν δεν τα καταφέρετε… ξέρετε τον δρόμο!
Υλικά
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για κέικ
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
Για την καραμέλα:
2 κονσέρβες γάλα εβαπορέ πλήρες (2Χ410γρ)
Εκτέλεση: Προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 180oC . Βουτυρώνουμε τρία ρηχά στρογγυλά ταψιά των 8 – ιντσών κατάλληλα για κέικ. Πάνω στο βούτυρο τοποθετούμε χαρτί φούρνου το οποίο πάλι βουτυρώνουμε και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προσέχουμε να καλύψουμε τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα με αλεύρι και πετάμε όσο περισσεύσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε να ενωθούν 1/4 φλιτζανιού γάλα με τα ασπράδια των αυγών και το εκχύλισμα βανίλιας. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα (3/4 φλιτζανιού). Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε σε τρείς δόσεις και το μείγμα με τα ασπράδια που ετοιμάσαμε και αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα άλλο καθαρό μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να είναι απαλή.
Προσθέτουμε το ένα τρίτο από την σαντιγί αυτή στο μπολ με την ζύμη που ετοιμάσαμε και με μία σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις για μην μας ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σαντιγί και συνεχίζουμε τα ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Διαιρούμε το μείγμα στα τρία ταψιά που ετοιμάσαμε από προηγουμένως και με μία σπάτουλα απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά, ελέγχουμε με ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και αν βγαίνει καθαρό τότε αφαιρούμε από το φούρνο.
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά και ξεφορμάρουμε αφαιρώντας το χαρτί φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Για την καραμέλα: Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βυθίζουμε πλαγιαστά μέσα τις κονσέρβες σφραγισμένες.
Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι κονσέρβες για περίπου δυόμιση (2 1/2) ώρες. Στην διαδικασία αυτή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αφού αν εξατμιστεί όλο το νερό από την κατσαρόλα υπάρχει κίνδυνος οι κονσέρβες να εκραγούν.
Για αυτό πρέπει να κάθε λίγη ώρα να προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό. Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος βρασίματος βγάζουμε τις κονσέρβες από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μην προσπαθήσετε να τις ανοίξετε όσο είναι ζεστές διότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν μέσα στα χέρια σας.
Αφού κρυώσουν εντελώς οι κονσέρβες τις ανοίγουμε και με ένα κουτάλι βγάζουμε την καραμέλα από μέσα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Κτυπάμε την καραμέλα με ένα σύρμα να μαλακώσει και να μην υπάρχουν κομματάκια μέσα. Αν η καραμέλα σας είναι πολύ πηκτή προσθέστε 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος και κτυπήστε στο μίξερ για 8-10 λεπτά. Για να ετοιμάσουμε την τούρτα μας βάζουμε το πρώτο από τα τρία κομμάτια κέικ που ετοιμάσαμε μέσα σε μία πιατέλα. Απλώνουμε με μία σπάτουλα αρκετή καραμέλα και φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα σημεία.
Σκεπάζουμε την καραμέλα με το δεύτερο κομμάτι κέικ και επαναλαμβάνουμε όπως και προηγουμένως με την καραμέλα. Κλείνουμε με το τρίτο κέικ και απλώνουμε όλη την υπόλοιπη καραμέλα επάνω στην τούρτα αφήνοντας την να τρέξει και στα πλευρά. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν την σερβίρουμε. Απολαύστε!Η τούρτα καραμέλα καλύπτει όλα τα γούστα και είναι μια συνταγή αρκετά εύκολη, εσείς πάλι αν δεν τα καταφέρετε… ξέρετε τον δρόμο!
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για κέικ
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
Για την καραμέλα:
2 κονσέρβες γάλα εβαπορέ πλήρες (2Χ410γρ)
Εκτέλεση: Προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 180oC . Βουτυρώνουμε τρία ρηχά στρογγυλά ταψιά των 8 – ιντσών κατάλληλα για κέικ. Πάνω στο βούτυρο τοποθετούμε χαρτί φούρνου το οποίο πάλι βουτυρώνουμε και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προσέχουμε να καλύψουμε τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα με αλεύρι και πετάμε όσο περισσεύσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε να ενωθούν 1/4 φλιτζανιού γάλα με τα ασπράδια των αυγών και το εκχύλισμα βανίλιας. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα (3/4 φλιτζανιού). Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε σε τρείς δόσεις και το μείγμα με τα ασπράδια που ετοιμάσαμε και αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα άλλο καθαρό μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να είναι απαλή.
Προσθέτουμε το ένα τρίτο από την σαντιγί αυτή στο μπολ με την ζύμη που ετοιμάσαμε και με μία σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις για μην μας ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σαντιγί και συνεχίζουμε τα ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Διαιρούμε το μείγμα στα τρία ταψιά που ετοιμάσαμε από προηγουμένως και με μία σπάτουλα απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά, ελέγχουμε με ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και αν βγαίνει καθαρό τότε αφαιρούμε από το φούρνο.
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά και ξεφορμάρουμε αφαιρώντας το χαρτί φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Για την καραμέλα: Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βυθίζουμε πλαγιαστά μέσα τις κονσέρβες σφραγισμένες.
Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι κονσέρβες για περίπου δυόμιση (2 1/2) ώρες. Στην διαδικασία αυτή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αφού αν εξατμιστεί όλο το νερό από την κατσαρόλα υπάρχει κίνδυνος οι κονσέρβες να εκραγούν.
Για αυτό πρέπει να κάθε λίγη ώρα να προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό. Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος βρασίματος βγάζουμε τις κονσέρβες από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μην προσπαθήσετε να τις ανοίξετε όσο είναι ζεστές διότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν μέσα στα χέρια σας.
Αφού κρυώσουν εντελώς οι κονσέρβες τις ανοίγουμε και με ένα κουτάλι βγάζουμε την καραμέλα από μέσα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Κτυπάμε την καραμέλα με ένα σύρμα να μαλακώσει και να μην υπάρχουν κομματάκια μέσα. Αν η καραμέλα σας είναι πολύ πηκτή προσθέστε 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος και κτυπήστε στο μίξερ για 8-10 λεπτά. Για να ετοιμάσουμε την τούρτα μας βάζουμε το πρώτο από τα τρία κομμάτια κέικ που ετοιμάσαμε μέσα σε μία πιατέλα. Απλώνουμε με μία σπάτουλα αρκετή καραμέλα και φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα σημεία.