Μια συνταγή για λαχταριστά, τραγανά τρίγωνα μηλοπιτάκια.Ένα πεντανόστιμο έδεσμα που δεν μπορείς να αντισταθείς.
Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας *
1 1/2 κιλό μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
3/4 φλιτζανιού μαργαρίνη + 3 κουτ. σούπας [για τα μήλα]
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. μαρμελάδα [κατά προτίμηση βερίκοκο]
1 φλ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα με τη φλούδα τους
1 φλ. σταφίδες ξανθές
Για το σερβίρισμα:
ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Σοτάρετε τα κυβάκια των μήλων με τις τρεις κουταλιές μαργαρίνης για 3 λεπτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για για 5 επιπλέον λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν.
Καβουρδίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ρίχνετε στα σοταρισμένα μήλα προσθέτοντας τις σταφίδες και τη μαρμελάδα. Ανακατεύετε καλά.
Βάζετε μπροστά σας κατά μήκος όλα τα φύλλα κρούστας το ένα επάνω στο άλλο και με δυο κάθετες χαρακιές τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Στοιβάζετε τις λωρίδες μπροστά σας και σ’ ένα σκεύος λιώνετε τη μαργαρίνη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Παίρνετε μία-μία τις λωρίδες φύλλου και τις αλείφετε με τη μαργαρίνη. Τοποθετείτε στην άκρη της κάθε λωρίδας από μία κουταλιά γέμιση και αφού ανασηκώσετε την κάτω αριστερή άκρη, τη φέρνετε στην επάνω δεξιά πλευρά σχηματίζοντας ένα μικρό τρίγωνο το οποίο και συνεχίζετε να διπλώνετε μέχρι πάνω.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου και μετά τοποθετείτε τα τρίγωνα σε δυο ταψιά αλειμμένα με μαργαρίνη ή στρωμένα με λαδόκολλα. Τα αλείφετε από πάνω με μαργαρίνη και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο βάζοντας το ένα ταψί στην πρώτη και το άλλο στην τρίτη σκάλα του φούρνου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ενδιάμεσα, αλλάζετε θέση στα ταψιά.
Όταν ξεφουρνίσετε τα τρίγωνα, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και πριν το σερβίρισμα ανανεώνετε το ζαχάρωμα.
* Προτιμήστε το ειδικό για γλυκά φύλλο το “φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη”.
Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας *
1 1/2 κιλό μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
3/4 φλιτζανιού μαργαρίνη + 3 κουτ. σούπας [για τα μήλα]
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. μαρμελάδα [κατά προτίμηση βερίκοκο]
1 φλ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα με τη φλούδα τους
1 φλ. σταφίδες ξανθές
Για το σερβίρισμα:
ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Σοτάρετε τα κυβάκια των μήλων με τις τρεις κουταλιές μαργαρίνης για 3 λεπτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για για 5 επιπλέον λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν.
Καβουρδίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ρίχνετε στα σοταρισμένα μήλα προσθέτοντας τις σταφίδες και τη μαρμελάδα. Ανακατεύετε καλά.
Βάζετε μπροστά σας κατά μήκος όλα τα φύλλα κρούστας το ένα επάνω στο άλλο και με δυο κάθετες χαρακιές τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Στοιβάζετε τις λωρίδες μπροστά σας και σ’ ένα σκεύος λιώνετε τη μαργαρίνη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Παίρνετε μία-μία τις λωρίδες φύλλου και τις αλείφετε με τη μαργαρίνη. Τοποθετείτε στην άκρη της κάθε λωρίδας από μία κουταλιά γέμιση και αφού ανασηκώσετε την κάτω αριστερή άκρη, τη φέρνετε στην επάνω δεξιά πλευρά σχηματίζοντας ένα μικρό τρίγωνο το οποίο και συνεχίζετε να διπλώνετε μέχρι πάνω.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου και μετά τοποθετείτε τα τρίγωνα σε δυο ταψιά αλειμμένα με μαργαρίνη ή στρωμένα με λαδόκολλα. Τα αλείφετε από πάνω με μαργαρίνη και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο βάζοντας το ένα ταψί στην πρώτη και το άλλο στην τρίτη σκάλα του φούρνου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ενδιάμεσα, αλλάζετε θέση στα ταψιά.
Όταν ξεφουρνίσετε τα τρίγωνα, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και πριν το σερβίρισμα ανανεώνετε το ζαχάρωμα.
* Προτιμήστε το ειδικό για γλυκά φύλλο το “φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη”.