Ραβανί σιροπιαστό με φιστίκια Αιγίνης

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό, υπέροχο σιροπιαστό γλύκισμα.
Ραβανί με τραγανά φιστίκια να παίρνουν το πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το γλύκισμα, βουτηγμένο μέσα σε σιρόπι λεμονιού, πασπαλισμένο με πράσινα φιστίκια Αιγίνης.

Υλικά συνταγής

Για το σιρόπι:

300 ml νερό
325 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική πολύ ψιλή
1 1/2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Για το ραβανί:
160 γρ. φυστίκια Αιγίνης ανάλατα
150 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
155 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική πολύ ψιλή
3 αυγά
130 γρ. γιαούρτι πλήρες
ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης για πασπάλισμα
παγωτό καϊμάκι ή παγωτό βανίλια ή σαντιγί για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Για το σιρόπι: Τοποθετείτε σε κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για 3-4 λ περίπου από την ώρα βρασμού ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Για το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 20 εκ.
Θρυμματίζετε στο multi τα φιστίκια Αιγίνης. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε στο μπολ και τα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύετε.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τοποθετείτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας συνεχώς μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αλευριού με το γιαούρτι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο φούρνο για 50 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι από σουβλάκι το οποίο θα βυθίσετε στο κέντρο του γλυκού σας,θα βγει καθαρό.

Το βγάζετε από το φούρνο και χρησιμοποιώντας στο καλαμάκι από σουβλάκι κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του γλυκού ώστε να εισχωρήσει μέσα το σιρόπι. Το περιχύνετε όπως είναι καυτό με το κρύο, πλέον, σιρόπι και το αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα, το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φιστίκι και το σερβίρετε (προαιρετικά) με παγωτό ή σαντιγί.
Share on :
 
Copyright © 2016 Newsweek.gr