Οι αγαπημένες αυγοφέτες των παιδικών μας χρόνων σε μια εκδοχή που όλοι θα ξαναγίνετε παιδιά και θα βουτάτε το δάχτυλο στην μαγική καραμέλα στην βάση του ταψιού. Ακαταμάχητο!

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Υλικά συνταγής


20 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. κατά προτίμηση μαύρη ζάχαρη (ή κρυσταλλική )

6 μεγάλα αυγά

2 φλ. γάλα φρέσκο


2 πρέζες αλάτι

1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας

4 -6 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας ή 125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες

100 γρ. βούτυρο

1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη

2-3 πρέζες κανέλα


Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος 23 χ33 εκ.

Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν.

Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.

Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση και κόβοντας τα λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού.

Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό - γάλα.

Ρίχνουμε σε στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και σε στρώση την πραλίνα.

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση.

Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις.

Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά - γάλα).

Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30'. Αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερο το αφήσετε να ποτίσει το ψωμί, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα γίνει το γλυκό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 40' περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.

Αφήνουμε για 10' στον πάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Είναι ένα υπέροχο γλυκό που άνετα το βγάζετε σε τραπέζι ζεστό όπως βγαίνει από τον φούρνο και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό. Πραγματικά, κόλαση καραμέλας- σοκολάτας!

Για τις καραμαλωμένες μπανάνες

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2 - ´3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
Share on :
 
Copyright © 2016 Newsweek.gr