Μια συνταγή για ένα αγαπημένο γλυκό. Καταΐφι με κρέμα αμυγδάλου. Ένα εύκολο και γρήγορο συροπιασμένο γλυκό για όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
1 συσκευασία φύλλο Καταΐφι [Χρυσή ζύμη]
250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
80 γρ. τυρί κρέμα [τύπου Philadelphia] ή ανθότερο λιωμένο με πηρούνι
300 γρ. αμυγδαλόψυχα θρυμματισμένη στο μπλέντερ
2 φλ. κρέμα ζαχαροπλαστικής *
1 καψουλίτσα βανίλιας
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά
2 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
1/2 φλ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
*Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Υλικά συνταγής
500 ml γάλα [**]
4-5 κουταλιές ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
2 κουταλιές κορν φλάουερ
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 καψουλίτσα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάτε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη.
Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ κοσκινισμένα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα αραιώνοντας το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει.
Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ξανανακατεύετε να ενσωματωθεί.
Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει [ανακατεύοντάς την ανά 2-3 λεπτά για να μη δημιουργηθεί κρούστα] πριν τη χρησιμοποιήσετε. Για να τη διατηρήστε τη σκεπάστε το μπολ που θα τη βάλετε με μεμβράνη και τοποθετείστε τη στο ψυγείο.
[**] Προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 250 ml γάλακτος με αντίστοιχα 250 ml κρέμας γάλακτος light.
Εκτέλεση συνταγής
Απλώνετε το καταΐφι τραβώντας με τα δάκτυλά σας και το βάζετε σε μεγάλο ταψί. Το σκεπάζετε με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθεί. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο και παίρνετε τούφες καταΐφι ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα γλυκά σας.
Φτιάχνετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής [σε περίπτωση που δεν έχετε προμηθευτεί έτοιμη].
Αναμειγνύετε σε μπολ το τυρί κρέμα μαζί με τα αμύγδαλα και την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη βανίλια, 2 κουταλιές της σούπας νερό, το ασπράδι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τοποθετείτε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα πάνω σε κάθε τούφα καταϊφιού (στην άκρη) και τυλίγετε σε ρολά. Τοποθετείτε τα ρολά σε ταψί το ένα κοντά στο άλλο. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε στους 180°C για περίπου 45’ μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Για το σιρόπι: Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5΄-6΄, αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας και περιχύνετε το γλυκό όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Υλικά συνταγής
1 συσκευασία φύλλο Καταΐφι [Χρυσή ζύμη]
250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
80 γρ. τυρί κρέμα [τύπου Philadelphia] ή ανθότερο λιωμένο με πηρούνι
300 γρ. αμυγδαλόψυχα θρυμματισμένη στο μπλέντερ
2 φλ. κρέμα ζαχαροπλαστικής *
1 καψουλίτσα βανίλιας
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά
2 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
1/2 φλ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
*Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Υλικά συνταγής
500 ml γάλα [**]
4-5 κουταλιές ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
2 κουταλιές κορν φλάουερ
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 καψουλίτσα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάτε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη.
Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ κοσκινισμένα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα αραιώνοντας το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει.
Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ξανανακατεύετε να ενσωματωθεί.
Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει [ανακατεύοντάς την ανά 2-3 λεπτά για να μη δημιουργηθεί κρούστα] πριν τη χρησιμοποιήσετε. Για να τη διατηρήστε τη σκεπάστε το μπολ που θα τη βάλετε με μεμβράνη και τοποθετείστε τη στο ψυγείο.
[**] Προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 250 ml γάλακτος με αντίστοιχα 250 ml κρέμας γάλακτος light.
Εκτέλεση συνταγής
Απλώνετε το καταΐφι τραβώντας με τα δάκτυλά σας και το βάζετε σε μεγάλο ταψί. Το σκεπάζετε με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθεί. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο και παίρνετε τούφες καταΐφι ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα γλυκά σας.
Φτιάχνετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής [σε περίπτωση που δεν έχετε προμηθευτεί έτοιμη].
Αναμειγνύετε σε μπολ το τυρί κρέμα μαζί με τα αμύγδαλα και την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη βανίλια, 2 κουταλιές της σούπας νερό, το ασπράδι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τοποθετείτε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα πάνω σε κάθε τούφα καταϊφιού (στην άκρη) και τυλίγετε σε ρολά. Τοποθετείτε τα ρολά σε ταψί το ένα κοντά στο άλλο. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε στους 180°C για περίπου 45’ μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Για το σιρόπι: Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5΄-6΄, αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας και περιχύνετε το γλυκό όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία του.