Μια συνταγή για το Κλασικό μπακλαβά που γεύεσαι στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης.
Ένας μπακλαβάς με φυστίκια Αιγίνης με σιρόπι με μέλι που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση του.
Υλικά συνταγής
Για το Μπακλαβά:
2 πακέτα φύλλα κρούστας [20 φύλλα, 1 κιλό]
1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 γρ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
3 κ.σ. ζάχαρη
350 γρ. βούτυρο πρόβειο [2 φλυτζάνια]
Για το σιρόπι:
1 φλ. μέλι
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1 1/2 κ.σ. χυμό λεμόνι
φλούδα 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
Χονδροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης στο multi, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη και λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το μπακλαβά [εκτός από το βούτυρο] και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων όσο περίπου είναι τα φύλλα μας, το βουτυρώνουμε μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα καλά βουτυρωμένα με ένα πινέλο ένα ένα.
Με ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,(ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φυστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. [*]
Τέλος τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει, τα ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Για το σιρόπι:Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′
Όταν είναι έτοιμο το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι, πασπαλίζουμε με μπόλικα φυστίκια Αιγίνης ψιλοαλεσμένα και το απολαμβάνουμε.
[*] Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
Ένας μπακλαβάς με φυστίκια Αιγίνης με σιρόπι με μέλι που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση του.
Υλικά συνταγής
Για το Μπακλαβά:
2 πακέτα φύλλα κρούστας [20 φύλλα, 1 κιλό]
1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 γρ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
3 κ.σ. ζάχαρη
350 γρ. βούτυρο πρόβειο [2 φλυτζάνια]
Για το σιρόπι:
1 φλ. μέλι
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1 1/2 κ.σ. χυμό λεμόνι
φλούδα 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
Χονδροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης στο multi, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη και λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το μπακλαβά [εκτός από το βούτυρο] και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων όσο περίπου είναι τα φύλλα μας, το βουτυρώνουμε μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα καλά βουτυρωμένα με ένα πινέλο ένα ένα.
Με ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,(ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φυστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. [*]
Τέλος τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει, τα ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Για το σιρόπι:Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′
Όταν είναι έτοιμο το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι, πασπαλίζουμε με μπόλικα φυστίκια Αιγίνης ψιλοαλεσμένα και το απολαμβάνουμε.
[*] Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.