Για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ Βιτάμ κλασικό παγωμένο
1 αβγό ή 2 κρόκοι αβγών
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ ζάχαρη
Βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού
Για τη σοκολάτα:
100γρ κουβερτούρα
150γρ γάλα
1 βανίλια
20γρ Βιτάμ κλασικό
1 σφηνάκι ρούμι
Για τις μπανάνες:
4 μπανάνες
50γρ Βιτάμ
75γρ καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
χυμό από 1 πορτοκάλι
λιωμένο Βιτάμ για την ταρτιέρα
Πώς να το φτιάξετε
Για τη ζύμη:
1Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
2Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια θριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Αν δυσκολευόμαστε προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό.)
3Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο και όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον χοντρό πλάστη.
4Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολάμε τη μια πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλα μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
5Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια πριν απλώσουμε πάνω στη ζύμη την γέμιση.
Για τη γέμιση:
1Αλείφουμε με Βιτάμ μια ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τειχώματα.
2Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και γεμίζουμε τον πάτο με φασόλια ή ρεβύθια.
3Ψήνουμε τη ζύμη σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει.
4Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το Βιτάμ μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και μόλις κάψει βάζουμε τις μπανάνες ολόκληρες.
5Σοτάρουμε κι από τις δυό πλευρές μέχρι να ροδίσουν οι μπανάνες, σβήνουμε με το ρούμι και το πορτοκάλι και μόλις εξατμιστούν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6Σε μπεν-μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7Στρώνουμε τις μπανάνες πάνω στη ζύμη και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.
Tips:
*Αυτή η τάρτα τρώγεται μόνο ζεστή!
*Αν δεν έχουμε ρούμι μπορούμε να την αρωματίσουμε με κονιάκ ή με Γκραν-Μαρνιέ ή με Κουαντρό.
*Δεν θέλουμε ούτε άγουρες ούτε πολύ ώριμες μπανάνες. Οι μέτριες είναι οι καλύτερες.
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ Βιτάμ κλασικό παγωμένο
1 αβγό ή 2 κρόκοι αβγών
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ ζάχαρη
Βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού
Για τη σοκολάτα:
100γρ κουβερτούρα
150γρ γάλα
1 βανίλια
20γρ Βιτάμ κλασικό
1 σφηνάκι ρούμι
Για τις μπανάνες:
4 μπανάνες
50γρ Βιτάμ
75γρ καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
χυμό από 1 πορτοκάλι
λιωμένο Βιτάμ για την ταρτιέρα
Πώς να το φτιάξετε
Για τη ζύμη:
1Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
2Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια θριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Αν δυσκολευόμαστε προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό.)
3Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο και όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον χοντρό πλάστη.
4Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολάμε τη μια πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλα μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
5Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια πριν απλώσουμε πάνω στη ζύμη την γέμιση.
Για τη γέμιση:
1Αλείφουμε με Βιτάμ μια ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τειχώματα.
2Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και γεμίζουμε τον πάτο με φασόλια ή ρεβύθια.
3Ψήνουμε τη ζύμη σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει.
4Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το Βιτάμ μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και μόλις κάψει βάζουμε τις μπανάνες ολόκληρες.
5Σοτάρουμε κι από τις δυό πλευρές μέχρι να ροδίσουν οι μπανάνες, σβήνουμε με το ρούμι και το πορτοκάλι και μόλις εξατμιστούν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6Σε μπεν-μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7Στρώνουμε τις μπανάνες πάνω στη ζύμη και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.
Tips:
*Αυτή η τάρτα τρώγεται μόνο ζεστή!
*Αν δεν έχουμε ρούμι μπορούμε να την αρωματίσουμε με κονιάκ ή με Γκραν-Μαρνιέ ή με Κουαντρό.
*Δεν θέλουμε ούτε άγουρες ούτε πολύ ώριμες μπανάνες. Οι μέτριες είναι οι καλύτερες.