Κέικ σοκολάτας φουντουκιού χωρίς αλεύρι

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας, φουντουκιού χωρίς αλεύρι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο κέικ για όλη την οικογένεια που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής
2 κ.σ. βούτυρο για άλειμμα ταψιού

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

150 γρ. βούτυρο κρύο, ψιλοκομμένο

200 γρ. φουντούκια ανάλατα, χωρίς φλούδα καβουρδισμένα

1 1/2 κ.σ. κακάο σε σκόνη

6 αυγά, χωριστά κρόκοι, ασπράδια (θα χρειαστείτε 6 κρόκους+3 ασπράδια)

200 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική

1 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας



σαντιγί και φράουλες ή παγωτό βανίλια για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 23 εκ. Στρώνετε με λαδόκολλα τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού για ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό.

Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας μαζί με τα κομματάκια βουτύρου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 4 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο ρευστό μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Καβουρδίζετε (στο τηγάνι ή στο φούρνο) τα φουντούκια και όταν κρυώσουν καλά τα βάζετε στο μπλέντερ ή το μούλτι μαζί με τη σκόνη κακάο και τα χτυπάτε καλά μέχρι να θρυμματιστούν σχεδόν σε σκόνη τα φουντούκια.

Χωρίζετε τους κρόκους και τα ασπράδια αυγών. Κρατάτε χώρια τα 3 ασπράδια αυγών. Επίσης κρατάτε στην άκρη 2 κ.σ. από τη ζάχαρη. Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ τους 6 κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 5 λ μέχρι να αφρατέψει, πήξει ελαφρώς και ασπρίσει καλά το μείγμα. Αφήνετε το μίξερ.

Προσθέτετε το μείγμα λιωμένης σοκολάτας, το κονιάκ ή ρούμι και τη βανίλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να συνδυαστούν καλά. Τέλος προσθέτετε και το μείγμα φουντουκιών και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Παίρνετε ένα καθαρό και στεγνό μπολ και ρίχνετε τα 3 ασπράδια αυγών και τις 2 κ.σ. ζάχαρη που κρατήσατε και με καθαρό και στεγνό μίξερ τα χτυπάτε για 2 λ ή μέχρι να έχετε μια αφράτη, πηχτή μαρέγκα. Τη προσθέτετε στο σοκολατένιο μείγμα σταδιακά, ανακατεύοντας με σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις (για να μη φύγει ο αέρας) από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά του μείγματος.

Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέικ βγει σχεδόν καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 20 λ μέσα στο ταψί να μισοκρυώσει και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Το σερβίρετε με σαντιγί και φράουλες ή με παγωτό προτίμησής σας.

Αν δεν πάρετε ασπρισμένα φουντούκια αφού τα καβουρδίσετε τα βάζετε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβετε για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες φλούδες. Συνεχίζετε τη διαδικασία.
Τα 3 ασπράδια που θα σας περισσέψουν μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο και να φτιάξετε ομελέτα την ίδια ή την επόμενη μέρα. Επίσης μπορείτε να τα καταψύξετε ως εξής: Τα τοποθετείτε σε παγοθήκη και τα βάζετε στη κατάψυξη. Όταν παγώσουν καλά, τα μεταφέρετε σε πλαστική σακούλα, πόλυ μπαγκ, τη κλείνετε πολύ καλά και τα ξαναβάζετε στη κατάψυξη. Διατηρούνται για 3 μήνες.
Share on :
 
Copyright © 2016 Newsweek.gr